Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Wat te doen bij onveilig vrijen?

Inhoudsopgave

Soms gaat het mis. In het heetst van de strijd lijkt dat voorbehoedsmiddel niet altijd zo makkelijk te vinden. Hoewel we natuurlijk allemaal wel weten dat het op z’n zachts gezegd niet zo slim is om onveilig te vrijen. Maar, als het zover is dat je toch onveilige seks hebt gehad? Wat moet je dan doen?

Ben je bang dat je zwanger bent?

Het kan gebeuren dat je ‘na 1 keer schieten’ zwanger kan raken. Het is zelfs zo dat als je sperma aan je handen hebt en dan nog vaginaal inwendig contact hebt, dat diegene in kwestie zwanger kan raken. Ook een gescheurd voorbehoedsmiddel kan ervoor zorgen dat je mogelijk zwanger raakt.

Zo snel mogelijk de morning-afterpil halen, dat is wat je moet doen. Dat kan gewoon bij bijvoorbeeld de Etos. Die pil moet je het liefst binnen 12 uur na het vrijen, maar zeker binnen 5 dagen innemen.

Chlamydia std

Het kan ook zijn dat je chlamydia oploopt. In dat geval is een chlamydia test handig. Een chlamydia std is een zelftest. Hiermee kun je testen of je chlamydia hebt. Chlamydia is een SOA. Het lastige van chlamydia is dat je het ook zonder klachten kunt hebben. Het is dus slim om na onveilig vrijen gebruik te maken van een chlamydia std.

Hiv en Aids

Je leest niet meer veel over aids en hiv, maar het bestaat nog steeds. Het is dan ook van belang dat je je het niet vertrouwt, dat je je op hiv laat testen. Hiv is het virus dat Aids veroorzaakt. Tegenwoordig zijn er medicijnen waardoor de levensverwachting van mensen met hiv steeds meer in de buurt komt van mensen zonder hiv. Maar het is wel van belang dat je tijdig weet dat je hiv hebt. Wil je weten of je wel of geen hiv hebt? Test het dan bij de huisarts of bij een soa-poli van de GGD. Deze test kost meestal maar iets van 10 of 20 euro.

https://soazelftester.nl/chlamydia-test/
LinkedIn
Facebook
Twitter