Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Burn-out klachten? Ga op retraite

Inhoudsopgave

Burn-outs, we kennen tegenwoordig allemaal wel iemand die er eentje heeft. Een vriend/vriendin, iemand in de familie of misschien wel een collega van het werk. Wist je dat 1 op de 15 Nederlanders te maken krijgt met burn-out klachten? Enorm veel vinden wij! Maar ook niet gek als we wat dieper op de oorzaak in gaan. Onderstaand een aantal redenen voor de opkomst van burn-outs.

  1. Ons lichaam is niet mee ontwikkeld met de tijd. Als we kijken naar hoe ons lichaam in elkaar steekt dan zien we dat we zijn blijven hangen in de oertijd. Of in ieder geval, ons lichaam heeft nog onvoldoende tijd gehad om zich aan te passen. We leefde vroeger in kleine groepen, in het wild, hadden verse producten uit de natuur en hadden relatief weinig prikkels. Nu zitten we grotendeels van de dag achter een scherm (laptop, mobiel, tv), we zitten ‘opgesloten’ in een stenen gebouw, leven langs elkaar heen en krijgen duizenden prikkels per dag (denk hierbij aan marketing, reclames, belletjes, appjes en indrukken van mensen om je heen). Wist je dat we tegenwoordig in één dag net zoveel prikkels krijgen als dat iemand 100 jaar geleden in zijn hele leven kreeg? Bizar toch? Onze hersenen zijn hier niet voor gemaakt en raken dus snel vermoeid.
  2. Darmen, onze tweede paar hersenen. Darmen worden ook wel je tweede paar hersenen genoemd omdat ze eigenlijk heel je lichaam regelen. Ze sturen de juiste stofjes naar de juiste organen en doen nog zóveel meer. Een depressie begint dan ook vaak in de darmen zeggen gelukkig steeds meer artsen. Een fijn inzicht, maar ook confronterend want we eten in Nederland heel erg slecht. Als we wederom kijken naar de oermens dan eten we zoveel meer dan ons systeem van origine gewend is: melk, chips, brood/gluten, bewerkte producten, E-nummers en ga zo nog maar even door. Door slecht te eten ben je mentaal minder flexibel en dit draagt dus bij aan een burn-out.
  3. Ontspanning. Hoe vaak ontspan jij nog echt? Echt even je telefoon weg, de tv uit en aandacht voor wat er in je lichaam speelt? We zijn gewend door te gaan en alle ballen hoog te houden in ons leven. We zijn over het algemeen vergeten hoe het is om goed voor onszelf te zorgen. Dit komt mede door de prestatiecultuur waar we in leven en het ongenoegen wat er in ons leeft om altijd maar een groter huis en een betere baan te hebben. Wij adviseren even te stoppen met alles. Even de rem erop. Waar heeft jouw lichaam behoefte aan? Een warm bad? Een dag in de zon een boek lezen? Doe het! Leg je telefoon eens weg en geef je lichaam, geest en mind wat rust.

 

 Retraite nederland

Op retraite gaan

Wil jij een paar dagen onthaasten, gezond eten en echte connectie ervaren met een groep gelijkgestemde mensen? Ga dan eens op retraite! Op retraite kom je echt tot rust en kan je naar binnen keren om te voelen hoe het echt met je gaat op dit moment. Even heerlijk aandacht voor jezelf terwijl iemand anders heerlijk voor je kookt. Retraites-Nederland.nl is een platform dat kwalitatieve retraites aanbiedt en retraitegever en retraitezoeker aan elkaar koppelt. Zeker even het kijken waard!

LinkedIn
Facebook
Twitter