Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Wanneer ben ik hypersensitief?

Inhoudsopgave

Hypersensitief zijn betekent dat je lichaam, geest en emoties snel reageren op prikkels van buitenaf of van binnenuit. Mensen die erg gevoelig zijn, hebben de neiging om ‘te veel te voelen’ en ‘te diep te voelen’. Verschillende gevoelens over jezelf, anderen en je omgeving kunnen een teken zijn. Deze eigenschappen vallen uiteen in drie hoofdgroepen: gevoelig zijn voor jezelf, gevoelig zijn voor anderen en gevoelig zijn voor je omgeving. De ene groep zijn mensen die zelfbewust zijn. Ze vinden het moeilijk om slechte gedachten en gevoelens los te laten. Ze hebben ook vaak lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn of stress als er overdag iets ergs gebeurt. Een hypersensitief persoon heeft de neiging om “zichzelf in elkaar te slaan” als hij niet aan zijn eigen normen voldoet. Ze vergelijken zichzelf ook vaak met anderen in fysieke, sociale, werk-, financiële of andere situaties.

Gevoeligheid voor andere mensen

Een hypersensitief persoon vraagt ​​zich vaak af wat andere mensen denken. Ze nemen vaak dingen ter harte en vinden het moeilijk om het gewoon “los te laten” wanneer een klein meningsverschil met iemand hen in de war brengt. Ze laten zich ook gemakkelijk kwetsen en verbergen vaak slechte gevoelens omdat hij of zij denkt dat ze te sterk, moeilijk, gênant of zwak zijn om te delen. Ze houden veel slechte gevoelens binnen. Aan de andere kant praten ze veel over slechte gevoelens met andere mensen omdat er veel “drama” in iemands leven is. Ze hebben ook moeite met het accepteren van kritiek, zelfs als het op een redelijke en behulpzame manier wordt gegeven.

Gevoeligheid van de omgeving

Een persoon die hypersensitief is, wordt nerveus in grote mensenmassa’s, in een kamer vol pratende mensen of wanneer er te veel dingen tegelijk gebeuren. Hij/zij voelt zich ongemakkelijk bij blootstelling aan fel licht, harde geluiden of bepaalde sterke geuren. Ze schrikken gemakkelijk van harde geluiden, snel verkeer of andere onaangename verrassingen. Als ze slecht nieuws in de media bekijken of lezen, zijn ze vaak van streek. Daarnaast houden ze niet van ‘shock’-entertainment, zoals intens enge of gewelddadige shows. Een persoon is hypersensitief wanneer hij/zij zich vaak verdrietig voelt bij het lezen van posts op sociale media van anderen. Veel hooggevoelige mensen vinden dat de beste manier om met overgevoeligheid om te gaan, is door strategieën te gebruiken om hun emotionele en zintuiglijke immuniteit op te bouwen. Dit helpt hen te kalmeren en zich minder overweldigd te voelen. Mensen die wonen of werken met mensen die hypersensitief zijn, moeten goed kunnen communiceren als ze een goede relatie met hen willen hebben.

Wil je beter omgaan met je hooggevoeligheid? Kijk dan eens bij de cursussen en opleidingen van ZoMa Opleidingen.

LinkedIn
Facebook
Twitter