Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Podotherapie geeft pijnverlichting aan je bewegingsapparaat

Inhoudsopgave

Podotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het voorkomen en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat die voortkomen uit een afwijkend functioneren van de voeten. Maar wat houdt podotherapie precies in en hoe kan het jou helpen bij het verlichten van bepaalde pijnen? We vroegen het aan de podotherapeut van Podotherapie Heemstede.

Wat is podotherapie?

De therapeut van Podotherapie Heemstede legt eerst uit wat podotherapie eigenlijk precies inhoudt: “Podotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het voorkomen en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat die voortkomen uit een afwijkend functioneren van de voeten. Het doel van podotherapie is om de oorzaak van de klachten te achterhalen en deze te behandelen. Een podotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten aan de voeten, enkels, knieën, heupen en rug die voortkomen uit een afwijkend functioneren van de voeten”.

Hoe kan podotherapie bepaalde pijnen verhelpen?

De podotherapeut van Podotherapie Heemstede vervolgt: “Een podotherapeut kan bepaalde pijnen in het bewegingsapparaat verhelpen door de oorzaak van de klachten te achterhalen en deze te behandelen. Zo kan een podotherapeut bijvoorbeeld steunzolen op maat maken die de voetstand corrigeren en de druk op bepaalde delen van de voet verminderen. Hierdoor wordt de belasting op de gewrichten, spieren en pezen verminderd en kunnen klachten als gevolg van overbelasting verminderen of zelfs verdwijnen”.

“Daarnaast kan een podotherapeut ook advies geven over schoeisel en houding. Een podotherapeut kan bijvoorbeeld adviseren om schoenen te dragen die de voetstand ondersteunen en de druk op bepaalde delen van de voet verminderen. Ook kan een podotherapeut oefeningen voorschrijven om de spieren en pezen in het bewegingsapparaat te versterken en de houding te verbeteren, aldus de therapeut van Podotherapie Heemstede.

Welke klachten behandelt een podotherapeut?

“Een podotherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat die voortkomen uit een afwijkend functioneren van de voeten. Dit kan uiteenlopen van klachten aan de voeten zelf tot klachten aan de enkels, knieën, heupen en rug. Enkele voorbeelden van klachten die een podotherapeut behandelt zijn:

  • Hallux valgus (een scheefstand van de grote teen)
  • Platvoeten of holvoeten
  • Hielspoor
  • Peesplaatontsteking
  • Scheenbeenklachten
  • Knieklachten
  • Heupklachten
  • Rugklachten

Hoe verloopt een behandeling bij een podotherapeut?

De therapeut van Podotherapie Heemstede legt uit dat een behandeling bij een podotherapeut altijd begint met een uitgebreid onderzoek. “Tijdens dit onderzoek worden de voeten en het looppatroon onderzocht en wordt er gekeken naar de stand van de voeten en de drukverdeling tijdens het lopen. Op basis van dit onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld, dat bestaat uit verschillende behandelmethoden die passen bij jouw klachten en situatie.

Een veelgebruikte behandelingsmethode is het maken van steunzolen op maat. Dit gebeurt door middel van het maken van een blauwdruk of afdruk van de voet. Op basis van deze afdruk wordt een individuele steunzool gemaakt die precies past bij jouw voetstand en klachten”. Hij gaat verder: “Daarnaast kan een podotherapeut ook schoenadvies geven. Het dragen van de juiste schoenen kan namelijk een belangrijke rol spelen bij het verminderen van klachten. Een podotherapeut kan adviseren over het type schoenen dat het beste past bij jouw voeten en klachten.

Naast steunzolen en schoenadvies kan een podotherapeut ook oefeningen voorschrijven om de spieren en pezen in het bewegingsapparaat te versterken en de houding te verbeteren. Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig te doen om het gewenste effect te bereiken”.

Hoe voorkom je klachten aan het bewegingsapparaat?De podotherapeut van Podotherapie Heemstede geeft aan dat het voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat begint bij het dragen van de juiste schoenen. “Zorg ervoor dat de schoenen voldoende steun bieden aan de voeten en dat de schoenen niet te strak of te los zitten.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bewegen en te sporten. Dit houdt de spieren en pezen in het bewegingsapparaat soepel en sterk, waardoor de kans op blessures en klachten wordt verminderd”.

Tot slot adviseert Podotherapie Heemstede om regelmatig naar een podotherapeut te gaan voor een preventief onderzoek. “Een podotherapeut kan eventuele afwijkingen in de voetstand tijdig signaleren en behandelen, voordat er klachten ontstaan”.

 

LinkedIn
Facebook
Twitter