Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Wat waren de belangrijkste corona-maatregelen?

Inhoudsopgave

We zijn allemaal het afgelopen jaar getroffen door de maatregelen van corona. Om de verspreiding van het virus te voorkomen zijn er een aantal maatregelen genomen om dit tegen te gaan. Maar wat waren nou eigenlijk de belangrijkste maatregelen die in acht moesten worden genomen? Hierbij 6 belangrijke maatregelen omtrent de ontwikkelingen van het coronavirus. 

 

Hygiëne 

Allereerst was het belangrijk om extra op hygiëne te letten. Er werd geadviseerd om extra vaak je handen te wassen met desinfectiemiddel of zeep en ook wanneer je moest niezen om in je ellenboog te niezen. Daarnaast zag je steeds vaker op plekken desinfectiedispensers staan, deze verkopen wij trouwens ook bij Klinimed evenals handdoekdispensers en handschoendispensers. Ook was het belangrijk wanneer je klachten had en objecten had aangeraakt deze ook zoveel mogelijk proberen schoon te maken met desinfectiemiddel. 

Mondmaskers

Ook droeg opeens iedereen een mondmasker. Dit was een verplichting geworden in openbare gesloten ruimtes en ook in het openbaar vervoer om de contaminatie van het virus te verminderen omdat de virusdeeltjes kunnen worden verspreid via de lucht. Het meest populaire masker dat gedragen werd was een FFP2 masker. FFP2 staat voor ‘’ Filtering Facepiece Particle’’ dat betekent in andere woorden ook wel een gezichtsmasker dat deeltjes filtert. Het toegevoegde getal drukt uit hoe sterk de ingeademde lucht wordt gefilterd. Je hebt dan ook FFP1, FFP2 en FFP3. Een FFP2 masker wordt ook veel in het ziekenhuis en in de zorg gebruikt omdat het een medisch mondkapje is.

Zelftesten 

Wanneer er spraken was van klachten zoals: verkoudheid, benauwdheid of koorts. Werd er geadviseerd om een zelftest te doen. Deze zelftest kon je bij de winkel of online kopen. Er waren verschillende soorten zelftesten beschikbaar. Deze test ging via de neus of keel of allebei. Je kon hiermee zien of je corona had of niet. Wanneer de zelftest positief uitsloeg was het dan ook de bedoeling dat je naar een officiële teststraat ging om nog een test te doen en als je hier ook positief getest werd was het officieel dat je corona had en moest je dan ook in quarantaine. 

 

Thuiswerken 

Ook werd het thuiswerken populairder. Als er op kantoor iemand corona klachten heeft of iemand met corona is geconstateerd ging iedereen vanuit huis werken. Mensen gingen ook bijvoorbeeld 2 dagen op kantoor werken en drie dagen thuiswerken om zo min mogelijk in contact te komen met de buitenwereld om zo te voorkomen dat de verspreiding groter werd. Nu het virus aan het verdwijnen is zijn steeds meer mensen meer dagen op kantoor gaan werken alhoewel er ook nog een groot deel mensen is dat het thuiswerken juist fijn vindt en dit nog steeds doet bijvoorbeeld om reistijd te vermijden of om op de kinderen te passen.

Afstand houden 

Er is een advies gegeven om in contact met mensen thuis, op het werk en in het openbaar een afstand te houden van 1,5m afstand. Dit wordt geadviseerd om zo te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden via menselijk contact. Dit is natuurlijk wennen omdat we normaal gewend zijn om bij het zien van een kennis een hand of knuffel te geven. Tijdens de corona zijn er ook speciale groeten bedacht zoals in plaats van een hand te geven elkaar met de ellenboog aan te raken als een soort van groet. 

Vaccineren 

In een korte tijd zijn er ook vaccins tegen het coronavirus ontwikkeld. Deze werden in grote aantallen geprikt zodat de mensen beschermd worden tegen het virus. Er werden ook herhaalprikken aangeboden en zogeheten ‘’boosterprikken’’ om extra bescherming te bieden tegen het virus. Met deze prik kon je ook het vaccinatiebewijs krijgen om zo weer toegang te krijgen tot gelegenheden zoals evenementen, restaurants en andere horeca. Daarnaast werd met dit vaccinatiebewijs ook reizen weer mogelijk naar landen die toeristen toelieten. Hierdoor konden mensen weer familie bezoeken in het buitenland of voor werk naar het buitenland toegaan. 

Er zijn dus veel verschillende maatregelen genomen die de verspreiding van het coronavirus hebben verminderd. Tegenwoordig zie je steeds minder van deze maatregelen omdat het virus langzamerhand uit de wereld aan het verdwijnen is. Wel is het zo dat men nu meer is gaan letten op hygiëne en dit is een positief iets omdat er zo minder mensen in de wereld ziek worden. 

 

LinkedIn
Facebook
Twitter