Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Het belang van een goede zorgverzekering

Inhoudsopgave

Elk jaar kunnen we ervoor kiezen om wijzigingen aan te brengen in je zorgverzekering. Jaarlijks kiezen ruim 1 miljoen Nederlanders voor een nieuwe zorgverzekeraar. Dat zijn mensen die dus echt de overstap maken naar een nieuwe verzekeraar. Daarnaast wisselen enorm veel mensen nog van basisverzekering en aanvullende polissen. Samen met Zorgvergelijker.online kijken we naar de mogelijkheden om de beste zorgverzekering voor jou te vinden.

Wat is de beste zorgverzekering?

Het antwoord daarop moeten we je verschuldigd blijven, er is niet 1 beste aan te wijzen. Welke zorgpolis het beste bij je past, daarbij kunnen we je zeker wel verder helpen. Allereerst is het belangrijk om de onderlinge verschillen in de basisverzekering te kennen. 

De verschillen in de basisverzekering

Het gaat om het type polis, je kan kiezen uit 3 stuks.

  • Naturapolis: beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd

  • Combinatiepolis: alle ziekenhuizen gecontracteerd, overige zorgverleners deels

  • Restitutiepolis: alle zorgverleners zijn gecontracteerd

Dit overzicht is ook van toepassing op het jaar 2023.

Het is sowieso een vast gegeven dat de restitutiepolis de beste zorgverzekering is. Dat is natuurlijk zo omdat je ‘ervan verzekerd bent’ dat je naar alle zorgverleners kan. En in principe kan je dat wel altijd, maar bij niet gecontracteerde zorg krijg je geen volledige vergoeding volgens de Zorgverzekeringswet.

Dit is hoe gecontracteerde zorg werkt

Zorgverzekeraars maken eind 2022 de nieuwe zorgpolissen gereed. Dit vergt veel voorbereiding, zeker op het gebied van het contracteren van deze zorgverleners. Er moeten namelijk prijsafspraken worden gemaakt én wordt er bij sommige behandelcentra zorg ingekocht. 

Nadat de overeenkomsten zijn gemaakt wordt de polis ingericht. De meeste zorgverzekeraars bieden meerdere polissen. De naturapolis is hierbij het meest interessante om toe te lichten.

De naturapolis kan zeker goed zijn

Bij deze polis zijn er een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd. Bijvoorbeeld 25 stuks. Dit hoeft zeker niet erg te zijn, want het kan zeker zo zijn dat ‘je eigen ziekenhuis’ gecontracteerd is. En heb je verder geen zorg nodig, dan volstaat een naturapolis zeker. Maar van welke zorgverzekeraar dat is, dat is dus afhankelijk van het ziekenhuis waar jij naar toe gaat.

Let op: ook andere zorgverleners met specifieke behandelingen kunnen uitgesloten worden. Zelfs de apotheek kan uitgesloten zijn. Voor de huisarts en tandarts kan je altijd naar de gewenste.

Vergoeding bij niet gecontracteerde zorg wordt met een eigen bijdrage verrekend. Gebruik een Zorgvergelijker om de beste zorgverzekering te vinden.

 

LinkedIn
Facebook
Twitter