Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Werking van Ashwagandha

Inhoudsopgave

Ashwagandha is een van de bekendste kruiden en planten die er zijn, en dat heeft vooral te maken met de unieke, gezondheidsbevorderende eigenschappen van de plant. Wil je meer weten over dit kruid, wat de voordelen ervan zijn voor de gezondheid en meer? Dan kan het onderstaande overzicht je vast en zeker op weg helpen!

De oorsprong van Ashwagandha

Ashwagandha, ook wel Winterkers, Withania Somnifera of Indische Ginseng genoemd, is een van de krachtigste planten of kruiden die er zijn, en hij wordt al duizenden jaren gebruikt omwille van zijn unieke eigenschappen. Ashwagandha is een woord in het Sanskriet dat ‘paardengeur’ betekent, en dat verwijst natuurlijk naar de opvallende geur die de wortel van deze plant afgeeft.

Daarbij is de naam een verwijzing naar de afrodiserende karakteristieken van de plant of wortel. Al deze unieke eigenschappen zijn de belangrijkste reden waarom Indische Ginseng al heel lang gebruikt wordt in landen als India, Pakistan en Sri Lanka. Tegenwoordig zijn de wortel en supplementen die eruit zijn gemaakt echter ook verkrijgbaar in het Middellandse Zeegebied, Afrika en het Midden-Oosten. Door de enorme populariteit van Indische Ginseng wordt de wortel tegenwoordig ook in Amerika gecultiveerd.

Hoe kan je de wortel herkennen? Hij groeit als een kleine struik met groene bloemen, die tot wel 1?5 meter hoog wordt. De vruchten van Indische Ginseng zijn oranje-rood als ze rijp zijn.

Wat zijn de voordelen van Indische Ginseng?

Zoals dat bij veel natuurlijke planten en wortels het geval is, biedt Indische Ginseng heel wat gezondheidsvoordelen. Hieronder een overzicht:

1. Antioxidant

Ten eerste is Indische Ginseng een wortel die heel wat antioxidatieve bestanddelen bevat, waardoor een extract van deze plant uiterts goed is in het voorkomen en bestrijden van tal van gezondheidsproblemen.

2. Rustgevend

Ook bevat de wortel bestanddelen die ervoor zorgen dat je lichaam en zenuwstelsel bij inname tot rust komen. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel mensen Indische Ginseng gebruiken als supplement om beter te slapen. Ben je ze op zoek naar tips om beter te slapen kijk dan op SlaapHub

3. Ashwagandha bevat veel withanoliden

Daarbij bevat Indische Ginseng ook heel wat withanoliden, stofjes die in de natuur voorkomen in de vorm van chemische verbindingen en als adaptogeen werken. Adaptogenen geven ons lichaam de mogelijkheid om in periodes van stress flexibeler te zijn, waardoor we beter omgaan met onverwachte gebeurtenissen en stress in het algemeen.

4. Andere bioactieve stoffen

Ten slotte bevat Indische Ginseng ook nog tal van andere bioactieve stoffen een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. Denk maar aan tropine, withanine, anaferine en somniferine. Deze substanties dragen elk op hun eigen manier bij aan een optimale lichamelijk én geestelijke gezondheid.

Kan je als Ashwagandha als supplement kopen?

Indische Ginseng is verkrijgbaar als supplement in verschillende vormen, waardoor je voor jouw voorkeur hoe dan ook de beste oplossing vindt. Populaire supplementen zijn onder andere een puur Indische Ginseng extract met een hoge concentratie aan withanoliden – tot wel 7%. Ook bestaan er heel wat andere varianten met een compleet profiel aan bioactieve stoffen, waardoor de originele werking van de wortel zelf heel goed behouden wordt.

Heeft Ashwagandha ook bijwerkingen?

Als je een Indische Ginseng supplement neemt, is het belangrijk om te weten of er bijwerkingen zijn. Op zich is de wortel geen gevaar voor consumptie, tenzij er natuurlijk sprake is van een allergie. Het is dan ook aangeraden om enkel een supplement te nemen na consultatie bij een dokter.

De beste manier om bijwerkingen te vermijden, is door te kiezen voor een supplement dat van goede kwaliteit is. Als er bijvoorbeeld een verkeerde balans is tussen bestanddelen, of de concentratie van bijgevoegde substanties te hoog, kan er zich leverschade voordoen. Dit is echter in de meeste gevallen te wijten aan het toevoegen van synthetische stoffen, waardoor het dus eigenlijk niets te maken heeft met de wortel zelf.

LinkedIn
Facebook
Twitter