Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Verzwaarde dekens: Hoe ze werken en waarom je er een zou moeten aanschaffen

Inhoudsopgave

Verzwaarde dekens: Hoe ze werken en waarom je er een zou moeten aanschaffen

Verzwaarde dekens zijn niet nieuw. Bedrijven maken ze al tientallen jaren en ze worden al lang gebruikt om kinderen met een autismespectrumstoornis te kalmeren. Tegenwoordig echter is de lijst van aandoeningen waarbij verzwaarde dekens (en andere verzwaarde producten, zoals vesten) naar verluidt helpen, uitgebreid van slapeloosheid en rusteloze benen tot angst en ADHD.

Wat is een verzwaarde deken?

Verzwaarde dekens zijn vergelijkbaar met een dekbed of dekbedovertrek, maar gevuld met glasparels of plastic korrels in plaats van dons of fiberfill – hoewel sommige verzwaarde dekens zowel fiberfill als gewichten hebben.

De meeste verzwaarde dekens hebben veel compartimenten vol met kralen of pellets om overal een gelijkmatig gewicht te hebben. Sommige zijn voorzien van een wasbare hoes om ze gemakkelijk schoon te maken.

Waarom werken verzwaarde dekens?

Wat is het onder een zware deken liggen waardoor we ons minder gestrest en meer ontspannen voelen? Het draait allemaal om diepe druk aanraking (ook wel diepe druk stimulatie genoemd). Diepe druk aanraking kan vele vormen aannemen, waaronder inbakeren (voor baby’s), massage, knuffels en druk die gelijkmatig op je lichaam wordt uitgeoefend. Aangetoond is dat het cortisol vermindert, het hormoon dat ons lichaam afgeeft bij stress, en de hormonen dopamine, serotonine en melatonine verhoogt, die ontspanning bevorderen, onze stemming regelen en onze hersenen laten weten dat het tijd is om te slapen.

Kunnen verzwaarde dekens helpen bij angst, PTSS of slapeloosheid?

Naarmate de populariteit van verzwaarde dekens toenam, nam ook de bewering toe dat ze kunnen helpen bij de behandeling van bepaalde psychische aandoeningen. Maar verzwaarde dekens vallen over het algemeen onder de richtlijnen van de FDA voor wellnessapparaten met een laag risico, wat betekent dat ze niet mogen beweren een medische aandoening te behandelen of te genezen. Ze mogen alleen op de markt worden gebracht ter ondersteuning van het welzijn van iemand met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), depressie, angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen.

Heb ik een verzwaarde deken nodig?

Aangezien verzwaarde dekens prijzig zijn, liggen ze niet voor iedereen voor de hand. Of je er al dan niet een moet aanschaffen hangt grotendeels af van je bankrekening en wat je met het gebruik ervan hoopt te bereiken. Ze kunnen een kalmerend middel zijn om stress te beheersen en een goede nachtrust te bevorderen, maar ze zijn niet allesbepalend.

Persoonlijk hou ik van mijn deken en gebruik hem om me te ontspannen na een stressvolle dag. Het is gemakkelijk om eronder in slaap te vallen, maar ik duw hem bijna altijd midden in de nacht weg. Heb ik het nodig? Nee, maar het is een van de vele hulpmiddelen die ik gebruik om angst en stress te beheersen.Kralen en vulling

Hoe kies je een verzwaarde deken?

Er zijn heel veel verzwaarde dekens op de markt, variërend van minder dan 100 dollar tot meer dan 200 dollar. En velen zien er hetzelfde uit of hebben dezelfde kenmerken. Dus hoe kom je erachter welke de juiste is voor jou? Deze gids helpt je de beste verzwaringsdeken voor jouw behoeften te kiezen.

 

LinkedIn
Facebook
Twitter