Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Is mijn hond gelukkig?

Inhoudsopgave

Is mijn hond gelukkig?

Hoe weet u wanneer uw hond gelukkig is? Misschien is het de manier waarop ze kwispelen met hun staart, of hoe ze zoomen door de kamer als je thuiskomt. Als je bent zoals ik, je waarschijnlijk gewoon weet dat je hond gelukkig is, maar je kunt niet helemaal uitleggen hoe je weet.

Honden voelen emoties die vergelijkbaar zijn met de onze, maar ze kunnen niet uitdrukken zoals wij dat doen. Ze tonen hun gevoelens door lichaamstaal, gedrag, en zelfs gezondheid. En geloof het of niet, er zijn specifieke tekenen die wijzen op hondengeluk.

Lees verder om te leren hoe honden emoties tonen, en om te zien als u een Happy Animal thuis heeft.

Hoe honden voelen (en tonen) emoties

Honden hebben de emotionele capaciteit van een 2 tot 2,5 jaar oud kind, wat betekent dat ze emoties ervaren zoals vreugde, angst en woede. Honden hebben dezelfde hormonen en ondergaan dezelfde chemische veranderingen als mensen tijdens emotionele verschuivingen.

Net als een 2-jarig kind, heeft uw hond niet de woordenschat om u te vertellen hoe ze zich voelen. Echter, ook als een peuter, honden ‘lichaamstaal en gedrag communiceren emoties. Bijvoorbeeld, de meesten van ons weten hoe het eruit ziet als onze hond “gefrustreerd” is.

Fysieke tekenen van een gelukkige hond

In het algemeen zal een gelukkige hond een ontspannen lichaamstaal hebben. Dit zijn enkele van de fysieke tekenen van een gelukkige hond:

 • Een zachte, gedeeltelijk open mond
 • Oren die ontspannen zijn, niet naar achteren getrokken of gespannen met alertheid
 • Algehele ontspannen houding, met een opgeheven hoofd, ontspannen staart, en zelfverzekerde houding (klik hier voor meer over honden lichaamstaal)
 • Een kwispelende staart waarbij het hele lichaam wiebelt, of in ieder geval een ontspannen lichaam. Omgekeerd, een hond die stijf staat met een strak zwaaiende staart kan alertheid of nervositeit tonen. 
 • Omrollen om de buik te laten zien
 • Een “speelse buiging” maken, met het achterste in de lucht en de borst naar de grond als een uitnodiging om te spelen

Natuurlijk, elke hond is anders, en de lichaamssamenstelling kan variëren. Maar in het algemeen, zal een gelukkige hond comfortabel en op zijn gemak lijken.

Gedragssignalen van een gelukkige hond

In aanvulling op de lichaamstaal signalen, zijn er gedragsmatige tekenen van geluk bij honden:

 • Gelukkige honden zijn over het algemeen niet destructief. Destructief gedrag kan een teken zijn van angst of stress.
 • Ze zijn blij om te spelen, een wandeling te maken, of een ritje in de auto te maken. Als uw hond geen zin heeft om te spelen, voelt hij zich misschien niet lekker of heeft hij pijn.
 • Ze hebben een gezonde eetlust, wat aangeeft dat ze zich lichamelijk goed voelen en emotioneel tevreden zijn. Veranderingen in eetlust zijn een van de eerste tekenen van mogelijke ziekte of ontevredenheid.
 • Ze leunen tegen uw hand of lichaam. Gelukkige honden maken veel lichamelijk contact!
 • Ze zijn opgewonden om je te zien als je de deur binnenkomt.

Factoren zoals ras, leeftijd en gezondheid kunnen het gedrag van uw hond beïnvloeden. En natuurlijk speelt de basispersoonlijkheid van uw hond een rol in hoe ze geluk uitdrukken!

U waarschijnlijk wat uw hond variaties op “gelukkig gedrag” eruit zien, dus uw eigen lijst kan er een beetje anders uitzien dan de bovenstaande.

Hoe maak je je hond nog gelukkiger

De beste manier om een hond gelukkig te houden is door simpelweg te voorzien in hun fysieke, intellectuele en emotionele behoeften. Zorg voor een gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende mentale stimulatie en veel liefde en genegenheid.

Een andere manier om het geluk van uw hond te verzekeren, is te zorgen voor uw eigen geluk! Honden ervaren niet alleen hun eigen emoties, maar reageren ook op onze stemmingen. Hoe gezonder en tevredener u zelf bent, hoe comfortabeler en tevredener uw hond ook zal zijn.

Tot slot, vergeet niet dat “geluk” is slechts een van de vele emoties die uw hond in staat is te voelen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de emotionele signalen van uw hond, omdat veranderingen in lichaamstaal of gedrag kunnen duiden op emotionele stress, fysiek ongemak of ziekte. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met stemmingswisselingen.

Tenslotte wordt iedereen wel eens chagrijnig. Zolang uw hond over het algemeen gezond, comfortabel en verzorgd is, kunt u er zeker van zijn dat hij gelukkig is, hoe hij dat ook laat merken.

 

LinkedIn
Facebook
Twitter