Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Hoe ontstaat een kalknagel en hoe kom je ervan af?

Inhoudsopgave

Een kalknagel, ook wel bekend als schimmelnagel, is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Het kan leiden tot verdikte, verkleurde en broze nagels, en soms zelfs tot ongemak of pijn. In dit artikel zullen we bespreken wat een kalknagel veroorzaakt en hoe je er effectief vanaf kunt komen.

Wat kan een kalknagel veroorzaken?

Wat kan een kalknagel veroorzaken? Een kalknagel wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie die de nagel aantast. Deze schimmels gedijen goed in warme, vochtige omgevingen, zoals zwembaden, douches en kleedkamers. Het kan gemakkelijk worden opgelopen door direct contact met geïnfecteerde oppervlakken of door het delen van nagelspullen, zoals nagelknippers en vijlen.

Daarnaast zijn er enkele factoren die het risico op het ontwikkelen van kalknagels vergroten, waaronder:

 • Verminderde bloedcirculatie naar de voeten.
 • Beschadiging van de nagels of huid rondom de nagels.
 • Verzwakt immuunsysteem.
 • Diabetes of andere gezondheidsproblemen.

Symptomen van een kalknagel

De symptomen van een kalknagel kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn:

 • Verdikking van de nagel.
 • Verandering in de vorm of structuur van de nagel.
 • Verkleuring van de nagel, zoals geel, bruin of wit.
 • Broosheid en afbrokkeling van de nagel.
 • Ophoping van vuil onder de nagel.

Het is belangrijk om een kalknagel tijdig te herkennen en te behandelen om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.

Hoe kom je van een kalknagel af?

Er zijn verschillende manieren om van een kalknagel af te komen. Hier zijn enkele effectieve behandelingsopties:

Medische behandelingen: Raadpleeg een arts of podotherapeut voor medische behandelingen, zoals antischimmelpillen, antischimmelcrèmes of nagellakken. Deze kunnen helpen bij het bestrijden van de schimmel en het herstellen van de nagel.

Huismiddeltjes: Er zijn ook verschillende huismiddeltjes die kunnen helpen bij de behandeling van kalknagels met soda. Een daarvan is het gebruik van soda. Maak een pasta van soda en water en breng deze aan op de geïnfecteerde nagel. Laat het enige tijd intrekken en spoel het vervolgens grondig af. Herhaal dit regelmatig om de schimmel te bestrijden.

Tips om kalknagels te voorkomen

Hoewel het soms moeilijk is om kalknagels volledig te voorkomen, kun je enkele maatregelen nemen om het risico te verminderen. Hier zijn enkele handige tips:

 • Houd je voeten droog: Droog je voeten grondig af na het douchen, zwemmen of sporten. Schimmels gedijen in vochtige omgevingen, dus het is belangrijk om je voeten zo droog mogelijk te houden.
 • Draag ademende schoenen en sokken: Kies schoenen en sokken gemaakt van ademende materialen, zoals leer of katoen. Dit helpt bij het bevorderen van ventilatie en voorkomt vochtophoping.
 • Gebruik antischimmelpoeder: Breng antischimmelpoeder aan op je voeten en in je schoenen om de groei van schimmels te voorkomen.
 • Vermijd het delen van nagelspullen: Schimmels kunnen gemakkelijk worden overgedragen via nagelspullen, zoals nagelknippers en vijlen. Gebruik je eigen persoonlijke nagelspullen en vermijd het delen ervan met anderen.
https://kalknagelbehandelen.nl/oorzaak-kalknagel/
LinkedIn
Facebook
Twitter