Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Shockwave Therapie in de Fysiotherapie

Inhoudsopgave

Shockwave therapie is een veel gebruikte behandeltechniek binnen de fysiotherapie. Deze behandeltechniek maakt gebruik van zogenoemde “schokgolven of geluidsgolven”. Met deze schokgolven worden pijnlijke plekken in het lichaam aangepakt. Shockwave therapie stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam. 

Shockwave therapie is een effectieve methode om specifieke klachten te verhelpen/verminderen. Deze techniek wordt veel gebruikt bij chronische klachten aan de nek, rug of schouder, maar ook bij veelvoorkomende aandoeningen als hielspoor, shin splint, tennisarm, golfelleboog etc.

 

Hoe werkt shockwave therapie precies?

Zoals eerder vermeld wordt in deze techniek gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze golven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door de huid naar de plek waar de pijn wordt veroorzaakt. Allereerst wordt er gel op de huid toegepast zodat geluidsgolven beter worden overgebracht. In de meeste gevallen wordt shockwave therapie gecombineerd met echografie. Met behulp van een echografisch apparaat krijgt een fysiotherapeut meer inzicht waar de pijn zich bevindt in het lichaam.

De afgegeven energie wordt via de behandelkop opgenomen in het pijnlijke weefsel. Het lichaam reageert hier vrijwel direct op door verschillende herstelstimulerende stoffen vrij te maken. Sommige stoffen stimuleren het herstel en verbeteren de doorbloeding. Andere stoffen zorgen voor een milde ontstekingsreactie. De combinatie van deze stoffen zorgen voor een sneller weefselherstel. 

Tijdens een shockwave behandeling verandert een fysiotherapeut regelmatig de frequentie en de intensiteit van de geluidsgolven. Uiteraard wordt er te allen tijde rekening gehouden met de pijnbeleving van de patiënt.

 

Nog even op een rijtje de voordelen van shockwave therapie

Shockwave is niet zomaar een veel gebruikte behandeltechniek binnen de fysiotherapie. Het heeft namelijk een effectieve werking bij veel klachten. Wij zetten de voordelen van shockwave therapie op een rijtje:

  • Gaat zonder injecties of operaties;
  • Heeft een bewezen effect bij talloze klachten, onder andere peesklachten;
  • De stoffen zorgen dat het lichaam de blessure zichzelf laat genezen;
  • Kortdurende behandeling van maximaal 10 minuten;
  • Pijnvermindering na enkele dagen; 

 

Vergoeding shockwave therapie

Shockwave therapie is een onderdeel van fysiotherapie en zal er niets extra’s voor gerekend worden. Vergeet niet dat fysiotherapie (zonder chronische indicatie) niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Hiervoor heeft u een aanvullende verzekering voor nodig.

 

B&B Healthcare

B&B Healthcare is een ervaren fysiotherapie praktijk met meerdere vestigingen in en rondom Den Haag, Voorburg en Maassluis. B&B Healthcare beschikt over meerdere therapeuten die shockwave therapie kunnen uitvoeren. 

 

https://benbhealthcare.nl/
LinkedIn
Facebook
Twitter