Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Alles over bruine aanslag op je tanden tegengaan

Inhoudsopgave

Tijden veranderen, maar bepaalde schoonheidsnormen lijken stand te houden, zoals de opvatting dat bruine verkleuring van je tanden als onaantrekkelijk worden beschouwd. Deze perceptie is echter niet altijd terecht, omdat kleine donkere vlekken op de tanden niet per se wijzen op een slechte mondhygiëne. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor deze verkleuringen, en gelukkig zijn er nu manieren om ze te verwijderen.

Waarom heb ik aanslag op mijn tanden?

Tanden zouden normaal gesproken hun oorspronkelijke kleur, bepaald door het tandbeen, gedurende hun hele leven moeten behouden. Het tandbeen is bedekt met glazuur, de harde buitenlaag van de tandkroon (het deel boven het tandvlees). Hoewel het tandglazuur theoretisch transparant zou moeten blijven, kan er om verschillende redenen bruine aanslag op tanden, vaak cumulatief.

 1. Verkleuring door voeding:
  Bruine aanslag op tanden worden vaak veroorzaakt door voedingsmiddelen en dranken met componenten die na verloop van tijd het glazuur kunnen verkleuren. Rode wijn, koffie, thee, snoep, voedsel met chemische kleurstoffen en gekleurde fruitsappen zijn enkele voorbeelden.
 2. Gebrek aan mondhygiëne:
  Onvoldoende poetsen kan leiden tot de vorming van tandsteen door de mineralisatie van bacteriële tandplak. Bacteriën voeden zich met koolhydraten in de voeding, wat gaatjes kan veroorzaken en kleine donkere vlekjes op de tanden kan laten verschijnen.
 3. Leeftijd:
  Zowel ouderdom als jonge leeftijd kunnen factoren zijn. Oudere mensen kunnen vlekkerige tanden hebben doordat het glazuur dunner wordt en slijt. Sommige kinderen kunnen lijden aan melanodontie, wat het glazuur van de tanden vernietigt en ze zwart maakt.

Hoe aanslag van tanden verwijderen?

Moderne technieken bieden verschillende oplossingen, afhankelijk van de oorzaak:

 • Gaatjes:
  De tandarts kan de gaatjes behandelen en de tand herstellen, afhankelijk van de ernst van het gaatje.
 • Onherstelbare verkleuring:
  Als de bruine verkleuring onherstelbaar is door voedsel of tabak, kan de tandarts tandsteen verwijderen en verschillende methoden voorstellen om de tanden witter te maken, zoals een bleekbehandeling, het plaatsen van facings of kronen, afhankelijk van de situatie.
 • Bleken:
  Een veelgebruikte methode om verkleuringen te behandelen, is tanden bleken. Dit kan worden gedaan bij de tandartspraktijk of thuis met door een gerenommeerd whitening specialist (zoals Witter Gebit) verstrekte bleekmiddelen. De behandeling maakt gebruik van bleekmiddel om de donkere vlekken te verminderen en de tanden witter te maken. Het resultaat kan variëren afhankelijk van de ernst van de verkleuring.
 • Facings:
  Voor onomkeerbare verkleuringen door aanslag op je gebit kunnen tandartsen facings aanbevelen. Dit zijn dunne, op maat gemaakte schildjes van porselein of composietmateriaal die op de voorkant van de tanden worden geplaatst. Facings bedekken de verkleuringen en verbeteren de esthetiek van het gebit.
 • Kronen:
  In sommige gevallen kunnen kronen worden overwogen. Een kroon is een kap die over de hele tand wordt geplaatst en kan worden gebruikt om ernstige verkleuringen te verbergen of beschadigde tanden te herstellen. Het proces vereist het afslijpen van een deel van de bestaande tand voordat de kroon wordt geplaatst.

Preventie van tandverkleuring

Het is belangrijk op te merken dat preventieve maatregelen, zoals regelmatig poetsen, flossen en regelmatige tandartscontroles, essentieel zijn om de vorming van bruine aanslag op de tanden te voorkomen. Als de verkleuring echter al aanwezig is, is het raadzaam een professionele mening te vragen om de meest geschikte behandelingsoptie te bepalen.

Tot slot is bewustwording van de mogelijke oorzaken van tandverkleuring en het nemen van preventieve stappen van cruciaal belang voor het behoud van een stralend en gezond gebit.

LinkedIn
Facebook
Twitter