Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Hoe krijg je inzicht in jezelf?

Inhoudsopgave

Dikwijls komen er in het leven dingen steeds dezelfde dingen naar je toe. Weliswaar in een andere vorm, maar de boodschap lijkt telkens dezelfde te zijn. Stel bijvoorbeeld dat je steeds je grenzen niet goed aangeeft, dan kun je daar in verschillende vormen last van krijgen. Elke keer komt het weer op je pad, tot het moment dat de pijn van het niet veranderen groot genoeg is. Alleen soms is er ook eerst inzicht nodig in dat proces, voordat je vooruitkomt. Wil je ook meer inzicht in de processen die in je leven spelen?

Familieopstellingen doen

Het kan een optie zijn om dan een familieopstelling te doen. Voor als je nog nooit hebt gehoord wat een familieopstelling is: een familieopstelling is een alternatieve vorm van psychotherapie. Hierbij brengt iemand een vraag in en aan de hand van bijvoorbeeld voorwerpen of mensen die representant staan voor bepaalde familieleden. Zij staan, zitten of liggen vanuit hun gevoel, zonder nadenken. Vanuit het proces in de opstelling komt er een diepere laag vrij voor diegene die de vraag stelt. Dit gebeurt omdat zo’n opstelling met representanten, het schijnbaar onzichtbare zichtbaar maakt. De plek waar iemand of het voorwerp staat en wat dit met de vraagsteller doet legt veel bloot. Daarbij is er ook altijd iemand die dit het proces begeleid.  Het kan ook erg intensief zijn. Zo’n opstelling geeft iemand inzicht en/of een gevoel van een stukje heling.

Enneagram coach

Een andere manier om meer inzicht te krijgen in jezelf is door gebruik te maken van een enneagram coach. Een enneagram coach werkt aan de hand van een model met 9 persoonlijkheidstype. Daarin heeft iemand vaak een dominant type en iedereen heeft veder een eigen hoeveelheid mee van elke persoonlijkheidstype. Vanuit het laten maken van je eigen enneagram kan een enneagram coach je op weg helpen met het inzicht krijgen in jezelf. Het kan ook zijn dat een combinatie voor jou het beste werkt: het doen van één of meerdere familie opstellingen met sessies bij een enneagram coach.

LinkedIn
Facebook
Twitter