Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Maak je darmen blij met psylliumvezels

Inhoudsopgave

Problemen met de stoelgang zijn zeer vervelend. Voor een gezonde werking van je darmen is het belangrijk dat je dagelijkse voldoende vezels tot je neemt. Psylliumvezels helpen bij verstopping of diarree. En dat is toch een hele opluchting.

Psylliumvezels zijn goed voor de spijsvertering en bevorderen de darmreiniging. De vezels kunnen ook worden gebruikt om gewicht te verliezen.

Wat zijn psylliumvezels?

Psyllium is een vezel die komt van de zaden van de Pantago Ovata plant. Deze vind je in India, Afrika, Pakistan en het zuiden van Spanje. In de landen van herkomst worden de zaden al eeuwen gebruikt als medicijn. In Nederland zijn psylliumvezels sinds vijftig jaar verkrijgbaar. Ze zijn populair geworden omdat ze een goede bron van voedingsvezels zijn, die een positief effect hebben op de spijsvertering en de darmfunctie ondersteunen. Er wordt voor de psylliumvezels alleen gebruik gemaakt van de zaadschillen (psyllium husk) van de plant. De zaadhuiden worden na het drogen vermalen tot een fijn poeder.

Oplosbaar in water

Psylliumvezels bestaan voornamelijk uit oplosbare (fermenteerbare) vezels. Dat betekent dat ze in je darmen worden afgebroken door bacteriën. Ze mengen zich met de darminhoud en kunnen heel veel water opnemen.  Doordat de vezels zwellen wordt het volume van de ontlasting vergroot en dit stimuleert de darmwerking. Je ontlasting wordt, mede door de aanmaak van slijmstoffen, zachter en glijdt soepeler door het darmkanaal waardoor je makkelijker kunt poepen. Heb je last van diarree dan nemen de psylliumschillen juist het overtollige water in zich op.  

Verstopping

We spreken van verstopping als je niet goed kunt poepen. Je hoeft in dat geval minder dan drie keer per week naar het toilet voor een grote boodschap. De ontlasting is hard en het doet vaak pijn als je moet poepen. Oorzaken van obstipatie zijn te weinig vezels eten, te weinig drinken, te weinig bewegen, stress en medicijnen. 

Verstopping kan nog wel eens leiden tot aambeien of anusscheurtjes. Het gebruik van psylllium verkleint de kans hierop. Bij psylliumvezels gaat de fermentatie relatief langzaam. Zo heb je aan het begin van de inname minder last van bijverschijnselen zoals een vol gevoel of winderigheid.

Psylliumvezels kopen

Psylliumvezels helpen dus bij obstipatie, diarree en afvallen. Ook wordt het gebruikt door mensen met het prikkelbaredarmsyndroom of aambeien. Ze zijn een uitstekend voedingsvezels supplement als je extra vezels nodig hebt voor een goede stoelgang. Ook kinderen mogen bij verstopping psylliumzaad gebruiken. Dit zal meestal al na één tot drie dagen resultaat opleveren. Je kan psyllium, ook wel vlozaad genoemd, kopen in poedervorm of in capsules.

Gebruik

Psylliumvezels kan je innemen met een groot glas water of vruchtensap. Doe dit voor de maaltijd. Roer het poeder er door en drink het glas direct leeg. Heb je hier moeite mee: je kunt het poeder ook toevoegen aan smoothies, yoghurt of kwark. De capsules neem je ook vlak voor de maaltijd in met water. Hou je altijd aan de voorgeschreven dosering. Zorg dat je bij het gebruik van psylliumzaad voldoende water drinkt (1,5-2 liter per dag). De vezels zouden anders  in je darmen kunnen gaan klonteren en juist voor verstopping kunnen zorgen.

LinkedIn
Facebook
Twitter