Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Veelvoorkomende klachten bij ouderen binnen de fysiotherapie

Inhoudsopgave

Iedereen wilt zo fit en gezond mogelijk ouder worden. Maar na de 30e levensjaar hebben de meesten hun piek behaald en nemen lichamelijke functies geleidelijk af. Dit verschilt echter per lichaamsdeel maar is ook persoonsgebonden. Ook heeft de manier van leven invloed. Maar het is algemeen bekend dat bewegen lastiger wordt naarmate men ouder wordt. Niet alleen de spierkracht, maar ook de mobiliteit van de gewrichten en de coördinatie nemen af. 

Binnen de fysiotherapie is er een trend aan veelvoorkomende klachten bij ouderen. In dit artikel zullen wij enkele van deze klachten benoemen. 

Reumatische aandoeningen

Een veelvoorkomende aandoening bij ouderen is reuma. Het is een chronische aandoening waarbij er ontstekingen ontstaan in meerdere gewrichten van het lichaam, waaronder veelal de knieën en heupen. Pijn, stijfheid in de ochtend en bewegingsbeperkingen zijn gevolgen van reuma. Hierdoor kan men bepaalde activiteiten niet goed of helemaal niet meer uitvoeren. Binnen de fysiotherapie ligt de focus vooral op het verbeteren van de beweeglijkheid en coördinatie. Ook het versterken van gewrichten d.m.v. krachttraining kan pijn en stijfheid verminderen. 

Botontkalking (osteoporose)

Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, is ook een veelvoorkomende aandoening bij ouderen. Ongeveer vanaf de 35e levensjaar gaat het lichaam meer bot afbreken i.p.v. aanmaken. Hierdoor worden de botten zwakker naarmate men ouder wordt. Een tekort aan beweging, calcium of vitamine D zijn de bekende oorzaken voor botontkalking. Een fysiotherapeut richt zich vooral op het versterken van de spieren om de belasting op de botten te beperken. Ook wordt er veel aandacht geschonken op het verbeteren van de mobiliteit en het evenwicht. 

Revalidatie na een herseninfarct/hersenbloeding

Een herseninfarct of bloeding kan op alle leeftijd voorkomen, maar komt veelal voor bij ouderen. Een dergelijke aandoening levert schade aan de hersenen en heeft lichamelijke klachten als gevolg. Een fysiotherapeut richt zich vooral op het terugkomen in de maatschappij d.m.v. oefentherapie. 

B&B Healthcare is een fysiotherapie praktijk met meerdere vestigingen in groot Den Haag en is er voor iedereen met lichamelijke klachten. Zij hebben veel ervaring met patienten met ouderdomsklachten en het behandelen hiervan. 

https://benbhealthcare.nl/
LinkedIn
Facebook
Twitter

Gerelateerde Onderwerpen