Liever-Vitaal-logo-355x159 white

Waar hou je rekening mee met sporten op oudere leeftijd?

Inhoudsopgave

Er wordt wel eens gezegd dat je op oudere leeftijd beter niet meer kunt sporten, en zeker niet intensief, omdat de kans op blessures te groot zou zijn. Dat is jammer want sporten is juist dé manier om op latere leeftijd fit en vitaal te blijven. Een lichaam dat fysiek geprikkeld blijft worden behoudt veel langer zijn herstellend vermogen. En ook mentaal biedt sporten veel voordelen. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat regelmatig sporten op oudere leeftijd bepaalde mentale aandoeningen kan voorkomen of vertragen.

Dat gezegd hebbende, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je op latere leeftijd (intensief) wilt blijven sporten.

Hou rekening met een langere hersteltijd

Sporten maakt je fitter, dat weten we allemaal. Maar de vreemde paradox is dat je fitter wordt doordat je tijdens het sporten je lichaam beschadigt. Spieren krijgen kleine haarscheurtjes, er bouwt melkzuur op in je spieren en gewrichten en pezen komen onder druk te staan. Met voldoende rust herstelt je lichaam en beschadigingen worden een beetje extra verstevigd door je lijf om de belasting een volgende keer beter aan te kunnen. Wanneer je jong bent herstelt je lichaam snel, onder andere onder invloed van hormonen. Wanneer je ouder bent verandert deze hormoonspiegel en heeft je lichaam langer nodig om te herstellen.

Neem je motivatie onder de loep

Minstens zo belangrijk als je lichamelijk eigenschappen, is je motivatie. Veel mensen vinden het moeilijk om sporten vol te houden omdat ze niet goed over hun motivatie hebben nagedacht. Bovendien verandert je motivatie naar mate je ouder wordt. Veel jongeren zijn gemotiveerd omdat ze die glazen trofee of sportbeker willen winnen, die aantoont dat ze de beste zijn. In het geval van ouderen is het vaker de overweging om fit en vitaal te blijven zodat ze lekker met de hond kunnen wandelen, met de kleinkinderen op stap kunnen of zo lang mogelijk de sport blijven beoefenen waar ze van houden. Bedenk je goed waarom je wilt (blijven) sporten en pas hier, het liefst samen met een coach, je trainingen op aan.

LinkedIn
Facebook
Twitter

Gerelateerde Onderwerpen